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Ruling

OR 53(b)(3): Law 55(b)(4) should be applied to interpret Law 53(b)(3), which reads:

“If a player suspects that the outcome of a stroke he has just played was affected by a ball being in 
contact with both uprights of a hoop simultaneously, he is entitled to have the equipment checked 
and, if necessary, adjusted or replaced. If it is found that the ball does touch both uprights of that 
hoop on some axis, he may elect to replay the stroke, unless his turn has ended for another reason. 
”

as though it read:

“If a player suspects that the outcome of a stroke he has just played was materially affected by a 
ball being in contact with both uprights of hoop simultaneously, he is entitled to have the equipment
checked and, if necessary, adjusted or replaced.  The time taken to do this is restored.

If it is found that the ball does touch both uprights of that hoop on some axis and he had attempted 
to get the ball through the hoop, he may elect to replay the stroke, attempting to do so again, unless 
his turn has ended for another reason.  If he does not attempt to do so, or elects not to replay the 
stroke, the outcome of the original stroke stands, with any ball jammed in a hoop above ground 
being placed on the ground in the centre of the hoop.”

Background
Law 53(b)(3) was introduced in the 2008 revision as an optional alternative to Law 35(b).  It has 
been widely adopted, to the extent that the ILC are minded to make it mandatory when the laws are 
next revised, but some concerns have been raised about its application in particular instances.  This 
ruling attempts to address those.

The first concern was that replays were being allowed in cases where the interference by the hoop 
was incidental to the intended outcome of the stroke.  For example, if, after running hoop 2,  a 
player sent a pioneer to hoop 4 which happened to stick in it, with the striker's ball ending up cross-
wired from the ball at hoop 3, it seems unjust to allow the striker  a replay.

The second was that players were allowed to adopt a different line of play in the replay from that 



which they took in the original stroke,  e.g. playing away rather than re-attempting the hoop.  
Opinions differ as to whether the additional complication of requiring them to play a stroke with the
same intended outcome is justified, but those who think it is do so very strongly.  The objection that 
requiring the striker to physically replay the same stroke would be impossible to police (as the 
referee is unlikely to have seen the original) has been overcome by saying just that the striker must 
attempt to get the ball through the hoop again.  Another objection, that the tactical situation may 
have changed because time had, or was about to, expire by the time the replay was taken, has been 
addressed by ruling that the time taken to check and reset a hoop should be restored.

It has not been possible to address the third concern, that the striker can benefit by electing not to 
replay the stroke, e.g. if a peelee lodged in a hoop, rather than just running through to an awkward 
position.   The reason for this is that, to make a requirement for a mandatory replay effective, the 
adversary would have to be given the right to have the hoop checked before the striker played 
another stroke, and it is felt that this could unreasonably interrupt the striker's break.  Note the 
contrast with Law 33(a)(1), where a replay is mandatory if the conditions are met, the difference 
being that in that case the interference will have been obvious to both players and, if the stroke is 
not replayed, the balls are placed where they would have ended up, rather than left where they did.  
This is much less easy to judge in the case of interference by a hoop.

A final concern, that in a few games an excessive number of requests for hoops to be checked have 
been made,  has also not been specifically addressed, although the requirement that the outcome of 
the stroke must have been materially affected might reduce the incidence of this slightly.  It is felt 
that the solution to this is one of management rather than law: the players must have confidence that
the hoops are set such that the balls can get through them unimpeded.  If the problem does become 
more widespread, a system like that used for reviews of line calls in tennis, or umpiring decisions in
cricket, that a player is only allowed a specified number of unsuccessful claims for a replay in a 
game, after which they have to take the hoops as they find them, could be instigated, but that does 
not seem necessary at the moment. 

It his not been thought necessary to spell out in the ruling that a replay implies that all balls are 
replaced to the position they were in before the stroke was played and that any points scored in the 
original stroke are cancelled, as when an error is rectified.  In the next revision it is intended to 
define the term replay in an additional clause in Law 29, with any restrictions on what may be done 
in it specified in the individual laws in which the term is used.  We have, however, specified that  if 
there is no replay (or the replay does not meet the new condition), the outcome of the original stroke
stands, which means that any points scored in it are valid and the balls are (re-)placed where they 
came to rest, with the obvious exception of any ball jammed above the ground!

Guidance on Implementation
If the striker commits a fault in a stroke, it must be a matter of judgement by the referee whether the
fault was a result of a ball (possibly a peelee) being held up by a mis-set hoop, in which case a 
replay should be allowed, or would have happened anyway, in which case not.  For example, if the 
striker's ball was close to or even in the jaws and straight in front, and the stroke was not being 
watched because the players had no reason to expect a problem, a replay should be allowed if the 
striker's mallet catches up with and re-touches his ball in the hoop.  On the other hand, a referee 



called to watch a difficult angled jump in which the ball bounces back from the hoop back onto the 
mallet would not allow a replay (if only because the hoop at the height at which the ball would have
passed though in a successful jump is likely to be a lot wider than at ground level, and hence the 
failure of the ball to go though was not caused by it touching both wires  simultaneously, even if it 
could in some orientation at ground level).  In marginal cases, the benefit of the doubt should be 
given to the claimant.

As the requirement that the player should re-attempt the hoop in a replay is new, a referee awarding 
a replay should tell the player about this restriction, rather than penalise them if they adopt a 
different line of play because they were unaware of it. 

As before, the first thing a referee should do when called to test a hoop where a replay may be 
claimed is to mark where any balls moved in the last stroke were before it was played, relying on 
the evidence of the striker and anyone else who can usefully provide it.  Then mark where the  balls 
ended up, test and if necessary reset the hoop, but now, if a replay is awarded, leave the markers in 
place until after it has been taken, in case the line of play is challenged.


