
Official Rulings – August 2015 
The following Official Rulings are issued by the WCF (“OR”) or by the 

CA GC Rules Committee (“CAOR”). 

 

OR 1.1  Running hoops out of order in a handicap game: When applying 

Rule 1(f) in a handicap game any extra turns used during play for, and 

which includes, the running of  hoops out of order, shall be 

restored.  Time, in a time limited game will not be restored in such 

circumstances. 

 

CAOR 7  Ball resting in hoop before it becomes the hoop in order: When 

applying Rules 7(a) and (c), the hoop only needs to be the correct hoop 

in order immediately before a ball completes the running of it. 

 

OR 7.1  Ball jamming in hoop: When applying Rule 7(f) if a ball jams in 

a hoop above another ball already in the hoop, replaying the turn is the 

only option available once the equipment has been checked and reset or  

replaced. 

 

OR 8.1  Written and on-line advice: Players are not permitted to refer to 

printed, hand written or other prepared material during a match, except 

for the purpose of clarifying the rules that apply to a circumstance that 

has arisen. 

[OR 8.2  equates to CA Ruling on Rule 8(e)] 

OR 9.1.  Ball hitting clip during hoop running: Rule 9(h) should be 

interpreted as if it read: “If any ball makes contact with a scoring clip 

attached to a hoop, Rules 9(i) and 9(k) do not apply and all balls are left 

where they come to rest.  No hoop point may be scored for the striker’s 

side in such a stroke.” 

OR10.1  Playing before offside balls are ruled:  If a player with an 

offside ball plays before a direction under Rule 10(c)(1) is given, that 

player is not entitled to subsequently rule on an opponent's offside ball. 

(see 1st and 3rd sentences of 10(c)(2).)  

 
[OR 12.1   duplicates CA Ruling on Rule 12(c)(4)] 

 
OR14.1 Deliberate faulting: Deliberately committing a striking or non-

striking fault is an example of unacceptable behaviour under Rule 14(a). 

[OR 14.2   duplicates CA Ruling on Rule 14(a)(7)] 

OR 14.3  Justifiable delays: Rule 14(a)(8) is to be interpreted as though 

the words “or other justifiable delay applies.” is added to the last 

sentence. 

OR 15.1  Emergency rule: If a situation does not appear to be adequately 

covered in the rules, or their interpretation appears to be uncertain, the 

issue shall be decided by the referee or, in the absence of a referee, by 

the players in a manner which best meets the justice of the case. 

OR 15.2  Opponent forestalling play: Where a stroke that may produce a 

fault is to be played the striker should first request a referee or the 

opponent to watch the stroke.  If the striker does not make the request, 

the opponent may forestall play and ask for the stroke to be watched. 


